ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΕΜΟ
  Οδήγηση σε δυνατό άνεμο

Οδηγούμε μόνον αν είναι εντελώς αναγκαίο αφού ενημερωθούμε από τα δελτία για τον καιρό και την κατάσταση των δρόμων. Όταν η οδήγηση δυσκολέψει, σταματάμε σε ασφαλές σημείο του δρόμου και τηλεφωνούμε σε κάποιον δικό μας για να ενημερώσουμε.

TIPS ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΕΜΟ
Σχεδιάζουμε το δρομολόγιό μας επιλέγοντας τη διαδρομή όπου φυσά λιγότερο, αν φυσικά αυτό είναι δυνατό.
Οδηγούμε αργά γιατί οι ριπές του ανέμου που μπαίνουν κάτω από το αυτοκίνητο δυσκολεύουν το φρενάρισμα και τον έλεγχο του οχήματος.
Να είμαστε προετοιμασμένοι ότι σε ανοιχτές τοποθεσίες το όχημα θα χτυπηθεί από ριπές ανέμου (π.χ. πάνω σε γέφυρες).
Προσέχουμε όταν προσπερνάμε ψηλά οχήματα γιατί προχωρώντας θα μας χτυπήσει δυνατότερα ο αέρας.
Κρατάμε γερά το τιμόνι γιατί συχνά ο άνεμος χτυπά απροσδόκητα.
Έχουμε το νου μας στα άλλα οχήματα για να προετοιμαστούμε αν δούμε κάτι να τους συμβαίνει λόγω δυνατών ανέμων.
Προσέχουμε ιδιαίτερα τους μοτοσυκλετιστές, τους ποδηλάτες, τα φορτηγά και τα λεωφορεία δίνοντάς τους περισσότερο χώρο, μιας και παρασύρονται πιο εύκολα από τον δυνατό άνεμο. Ειδικά οι μοτοσυκλετιστές πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση σε δυνατό άνεμο που μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ελέγχου της μηχανής.
Κρατάμε πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παρκάρουμε σε προστατευμένο μέρος, μακριά από δέντρα, στύλους, κτίρια.
Προσέχουμε το πέρασμα από ψηλές γέφυρες, τα οχήματα που τραβάνε τροχόσπιτο, τα μπάζα που στοιβάζονται στους δρόμους.
Δεν τοποθετούμε φορτίο στην οροφή του αυτοκινήτου μιας και οι πλάγιοι άνεμοι εύκολα μπορούν να το παρασύρουν δημιουργώντας αστάθεια στο όχημα.
ΠΗΓΗ : ΚΤΕΟ AUTOVISION

· ME MOTOSYKLETA

Όσοι έχουν οδηγήσει σε δυνατό άνεμο, γνωρίζουν πολύ καλά πως η σταθερότητα της μοτοσικλέτας επηρεάζεται σημαντικά. Ειδικά όταν η μοτοσικλέτα είναι ελαφριά ή το κέντρο βάρους της βρίσκεται σχετικά ψηλά, οι ριπές του ανέμου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευθυβολία και κατά συνέπεια την οδική συμπεριφορά της. Αυτό που έχει να κάνει ο αναβάτης είναι να φροντίσει να είναι προετοιμασμένος για οτιδήποτε του συμβεί και να αποφύγει τις κακοτοπιές.  

Ακόμη κι όταν κινείστε με λίγα χιλιόμετρα, έχετε κλειστή τη ζελατίνα του κράνους, διαφορετικά τα μάτια σας κινδυνεύουν να γεμίσουν με σκουπιδάκια και σκόνη, μειώνοντας σημαντικά την ορατότητά και την προσοχή σας στο δρόμο.

· Τα ρούχα σας δεν πρέπει να είναι φαρδιά, ειδικά σε μέρα με δυνατό αέρα, καθώς θα «πεταρίζουν» συνεχώς και θα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωσή σας στην οδήγηση.

· Καλό είναι επίσης, να μην αφήνετε κορδόνια, ιμάντες κτλ. από τα ρούχα σας ή τις τσάντες σας να κινούνται ελεύθερα, καθώς θα σας τιμωρήσουν με άφθονο… μαστίγωμα!

· Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή, όταν κινείστε με δίκυκλο που διαθέτει μεγάλες επιφάνειες, όπως, για παράδειγμα, scooter. Οι ριπές του ανέμου θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του.

· Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που η μοτοσικλέτα σας φέρει βαλίτσες ή top case. Καλό είναι να τα αφαιρέσετε, ειδικά αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε σημαντικά τη σταθερότητα της μοτοσικλέτας, ειδικά ενάντια στις διαγώνιες και πλάγιες ριπές του ανέμου.

· Τα δέντρα και οι ψηλοί θάμνοι που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μπροστά από εσάς, στην άκρη ή τη μέση του δρόμου (σε κάποιο στηθαίο) μπορούν να σας δώσουν μια πολύ καλή εικόνα για την ένταση αλλά και την κατεύθυνση του αέρα σε εκείνο το σημείο. «Συμβουλευτείτε» τα και προετοιμαστείτε ανάλογα καθώς πλησιάζετε.


· Σε περίπτωση που προσπερνάτε φορτηγό ή λεωφορείο, προσπαθήστε υπολογίστε τα ρεύματα αέρα, τα οποία αρχικά θα σας τραβήξουν προς το μέρος του και έπειτα θα σας διώξουν. Αν και συνήθως είναι απόλυτα ελεγχόμενα, σε κακοκαιρία πρέπει να πραγματοποιείτε αυτές τις προσπεράσεις με ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα ρεύματα του αέρα είναι αρκετά πιο ισχυρά και μερικές φορές απρόβλεπτα.

· Διατηρήστε τις στροφές του κινητήρα ψηλότερα από το συνηθισμένο, ώστε να εκμεταλλευτείτε το γυροσκοπικό φαινόμενο που δημιουργείται από τους άξονες του. Έτσι βελτιώνετε τη σταθερότητα της μοτοσικλέτας σας.

ΠΗΓΗ : mototriti